DE KRUIDHOF

Bij dit uitje zijn er niet zo veel foto's genomen, maar het verslag spreekt boekdelen

Lente-uitje naar De Kruidhof 1 juni 2019

 

De zon scheen zaterdag 1 juni een pit in de grond; perfect weer voor een botanisch uitje. Het organiserend comité Lady Hinke en Lady Hennie hadden totaal 9 Rode Hoedjes gestrikt voor dit gebeuren in onze eigen chapter standplaats Buitenpost.

                                                              

We starten met een rondleiding door de vrijwillige heer Snoek, zelf hovenier in Grou. Hij ging snel door de historie van de Kruidhof: De interesse naar planten in Europa ontstond ten tijde van Karel de Grote, toen in kloostertuinen de werking van planten voor geneeskunde, steeds verder werd onderzocht. Vele eeuwen later werd in 1927 in Buitenpost een proeftuin opgericht, die niet voor publiek toegankelijk was, dit was pas vanaf 1946. Er volgden vele uitbreidingen waaronder de meest recente vorige jaar, met een ruimere ontvangstruimte, winkel en tuin café. Tegenwoordig is nog steeds een gedeelte, achter op het ruime erf van 4-5 hectare, waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan door de Universiteit van Groningen. Zoals de kweek van Artemisia, wat een medicijn zou kunnen opleveren bij de bestrijding van Malaria.

Er werken veel vrijwilligers, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die “ongewild werkloos zijn”. Lady Thérausé weet aan te vullen: en mensen met een taakstraf. Ja, de Kruidhof heeft een sociale functie. De gemeente pruttelt wel, er moet altijd geld bij.

  

De aardige meneer Snoek leidde ons vooral uitgebreid door de Geneeskruiden Tuin, de grootste van Europa. Hij had zich goed ingeleefd in zijn publiek en vertelde vooral over “lady-like” planten. Van vele planten werd wat geplukt, geplet en gesnoven. Daar gaan we: (wie dit niet interessant vindt …gaat u door naar de volgende alinea)                                                                              De Maagdenpalm heeft haar naam te danken aan het feit dat krachtige thee hiervan vruchtafdrijvend werkt. De overlevering zegt dat toen Maria het kindje Jezus de borst gaf, er een druppeltje melk viel op een plant en daarom Mariadistel wordt genoemd, vanwege het melkachtige sap dat eruit komt. In de Middeleeuwen werd door Italiaanse dames een paar druppels sap van de Belladonna in de ogen gedrupt, wat de pupil verwijdt en oh zo sexy zou zijn. Huislook (Sedum) is goed op het dak tegen blikseminslag, maar zet het ook naast de deur; wrijf bij een wondje met een blaadje, waarvan je het schilletje hebt afgehaald, over de aangedane plek. Het werkt verzachtend en helend, het is familie van de Aloevera. Lieve-vrouwe-bedstro wordt aangeraden om een gedroogd bosje onder het kussen te leggen tegen slapeloosheid, een van de ladies kon dat wel gebruiken. In de stilte tuin stonden we even stil bij de Ginkgo, een bijzondere boom, waarvan men dacht dat hij was uitgestorven. Een soort naald en loofboom tegelijk; de naaldjes zijn aan elkaar gegroeid tot een fraai blad. Om helemaal Zen te worden ga je naast de Ginkgo staan, houd de stam 10 minuten vast en je bent er weer helemaal. Ja, dat zou ik ook zijn, als ik eens 10 minuten helemaal stil zou staan…

 

Op naar al het lekkers in de Keukenkruiden Tuin: Venkel, Dille, Peterselie, Koriander, Anijs. Ah… Lady Tieneke heeft de Anijszaden net uit de Boerenjongens gegooid (er wordt weer wat lekkers gebotteld in Huize Biemold). Munt, vele soorten Munt, de koster liep vroeger voor de dienst wapperend met bossen Munt door de kerk om de niet zo frisse grafgeuren te maskeren. Later zou het gebruik van pepermuntjes hieruit voort zijn gekomen.

 

We liepen verder door de Friese Wȃlden landschap Tuin, de Verfplanten Tuin, de Bijbelse planten Tuin, de Boeren Tuin afgezet met randen Vrouwenmantel  “het is als een soort stopverf” en een schitterende berceau (loofgang) met oude fruitrassen. We werden enthousiast bij de Beerenburg border, de heer Sonnema heeft in 1860 al ergens aangegeven welke 70 verschillende kruiden in de Beerenburg gaan, alleen niet in welke verhouding, dat was nou jammer. Onderweg zijn er planten waar je nieuwsgierig van wordt, hoe het groeisel aan de naam komt, zoals de Tripmadam...maar ja, de tijd is om, we willen gaan zitten na zolang ik de hitte rondgelopen te hebben.

 

We danken meneer Snoek, hij was blij met ons; wij waren geschikt publiek, als er een groep van Groei&Bloei wordt rondgeleid duurt het tig keer langer en moet hij vaak op z’n telefoon Googlen om alle technische vragen te kunnen beantwoorden.

 

We gingen lekker zitten op het buitenterras. Lady Tieneke moest nog even worden weerhouden van haar jacht op een bijzondere roos in de verkoop tuin. We lieten ons de verse munt thee, koffie en het Rabarber sap goed smaken. Er was voor ieder een geweldig stuk eigen gebakken appeltaart. Madame de Pompadeur bekende dat ze vroeger bij de buurman vaak zo’n rode stengel had gesnaaid om op te kauwen, alleen al bij het woord rabarber krijgt ze tranen in de ogen en loopt het water haar door de mond. Volgends haar als straf of zo, maar wij denken dat ze gewoon zin heeft in rauwe rabarber.

 

Wie wilde kon daarna in de verkoop tuin haar slag slaan. Tip: volgens Lady Janneke, ze blijkt een verwoed tuinierster, kan je goedkoop aan zaden komen via Marktplaats. De auto’s en fietstassen werden volgeladen en we gingen helemaal opgefleurd naar huis. Lady Hennie en Lady Hinke, dank voor het leuke uitje!