Conventie Zwolle

Een trein en een stad vol rode hoeden.
 
Toegegeven € 65.-- is een fors bedrag. Echter de lol die we hebben gehad is wel € 100.--  waard. Dan heb ik het nog niets eens over het beschikbare eten en drinken,   bij dat laatste denk ik aan de vele witte wijntjes die wij tot ons hebben genomen ( er was ook volop frisdrank hoor of koffie of thee, wat je maar wilt , wijn voor ons dus')
Waar gáát dit allemaal over... Nou over de Red Hat conventie van donderdag 21 april in Zwolle !!
In Buitenpost stapten vier rode hoeden de trein in. de aanwezige forensen keken met één oog nog wat slaperig op. Ter hoogte van Wolvega echter, ging men er  eens goed voor zitten want inmiddels zag het rood om hun heen. Wat heeft dit te betekenen ?.
Op het station in Zwolle was er geen houden meer aan.
450 rode hoeden bevolkten de perrons.
Na het ophalen van het plaatsnamenbord (zie foto webside)' ging het in een lange slinger, met voorop een koets waarin gezeten Queen Mum van Veerig Verder ( chapter Zwolle) onder politie begeleiding richting Odeon theater. Bussen, vrachtwagens en vele auto´s en ander verkeer moesten voor ons wachten. Onderweg ontmoetten wij een stadsomroeper, en verschillende figuren uit vervlogen tijden, die ons vertelden over de historie van de stad.
In een klein winkelstraatje had een bloemiste de route bestrooid met bloemblaadjes, mensen stonden op de balkons en hingen uit de ramen. Queen Nynke merkte op dat Beatrix dit natuurlijk altijd meemaakt op Koninginnedag en bij andere gelegenheden, dit in gedachten hebbende begon onze queen zich meteen te bekwamen in het ` `koninklijk ´zwaaien, dat ging haar goed af trouwens.
In het theater ontvangst met koffie en een Zwollenaartje ( klein schuimgebakje).
Voor de pauze een optreden van de celliste Maria Hol met een speciaal voor Red Hat gecomponeerd stuk. Daarna een modeshow van, door studenten van de Detion Modeacademie, speciaal voor het organisatiecommité van deze dag, onworpen kledingstukken. Stijlvolle, zwierige en verrassende creaties, leuk geshowd.
Alet Boukes, tot voor kort de stadsdichter droeg verschillende van haar gedichten voor waarvan het laatste een hillarisch vers dat geënt was op Red Hat.
Inmiddels tijd werd het tijd voor de lunch,Vanwege het schitterende weer, zaten vrijwel alle rode hoeden buiten, verdeeld over terrassen, klaargzette stoelen en op de trappen van het tegenover het theater gelegen museum. Aan belangstelling van passanten ed. natuurlijk geen gebrek.
Want als ik zeg RODE HOEDEN  dan bedoel ik ook rode HOEDEN !!  Tjonge  Prinsjesdag was er niets bij, er was geen eenvoudig rood kabouter mutsje of baseballpetje te vinden hoor. Inspiratie te over .
Queen Nynke paste zeer goed in deze ambiance , hoewel... verdorie.. zie ik daar eenzelfde hoed als de hare, waarachtig nou ja zeg... Over Queen gesproken, zij had direkt kontakt met queens van andere chapters, kwestie van goed netwerken...  zeg maar.
Op foto's op de webside van ons krijgen jullie een beetje een indruk  van de rode invasie op het plein en de deinende rode hoeden slinger door de stad.
Na de pauze stond een optreden van "Opera della Casa" op het programma. De cast bestond uit drie vrouwen t.w. een pianiste ( komisch typ) een zangeres (prachtige stem) en een soort Brigitte Kaandorp met ook nog een mooie zangstem.
Nou dat werd hikken en janken hoor..., janken van het lachen bedoel ik dan. De inhoud van het geheel is niet uit te leggen, Jullie hadden erbij moeten zijn !! Wij (Queen en ik (en iedereen met ons) zaten na afloop met doorgelopen mascara, stukbeten lippen zonder rood, en afgebladderde nagelak, van het bijten,  kortom volledig geruineerde make-up na te hijgen, terwijl de drie mooiste hoeden werden gekozen.
Tenslotte de overdacht van de vlag, volgend jaar organiseert Heerenveen of wel het Friese Haagje. dat zal zijn in het Thialf of Abe, daar wil ik van af zijn, na de OPERA, heb ik daar niet veel van meegekregen.
Nu nog naar huis.. er cirkelden  enkele verontrustende berichten over een trein die vanuit Leeuwarden maar één keer per uur ging wanneer wij vanuit Zwolle arriveerden. 
Dat werd wat precair, want onze voeten waren opgezet en we waren eigenlijk wel weer aan een wijntje toe en dan zo lang hangen op een station  mwah.. nou nee .. Queen belde toen haar lief. en hij was zo goed ons in Heerenveen op te halen. ( die man verdient een stoel in de hemel ... hij wil hem niet,, nou ja ..) Goed ik sleepte mij tenslotte naar de auto die een eindje van het station af stond en daar werd ik bij een dame in de tuin ontboden, om eens haarfijn uit te leggen waar mijn hoed en kleding nou eigenlijk op sloegen. Zij en haar man hadden mij "s-ochtends al  "gespot"  en waren tot de conclusie gekomen dat ik op weg moest zijn naar een wel héél raar feest, want rood en paars vloekt geweldig, waren zij van mening. Ach ik heb voor 37e keer het verhaal maar weer eens verteld. Zij ging akkoord met mijn verklaring, vond het uiteindelijk eigenlijk heel leuk en gaf mij toen toestemming om naar huis te gaan.Zodoende kon ik huisgenoot A onder het genot van ( voor hem) een berenburgje (ja de echte friese hoor: wed Joustra) en voor mij het vijfde (of was het zesde of zevende, ik was de tel allang kwijt) witte wijntje, een toch nog adequaat verslag doen van deze zeer geslaagde dag.
Maar nou even `entre nous` reddies ( ik kan het niet laten)  Het chapter Buitenpost, was wel met een hele pietepeuterig vertegenwoordiging aanwezig, alleen queen en ik, (barones Emma moest helaas verstek laten gaan vanwege een begrafenis) Nou hebben wij ons wel zo breed mogelijk gemaakt achter ons bord hoor, maar het kan toch echt beter dacht ik. Tuurlijk zoals ik in het begin zei. het kost wel iets, maar dan heb je ook wat!!
Stop  één eurootje per week in je spaarpot (in de vorm van de rode hoed, die is er vast wel ergens te koop ik zal eens rondkijken') of eet een week brood of laat een maand de wijn staan, op de dag van de conventie krijg je alles wat je hebt laten staan, in één keer volop terug, met interest, En dan laat ik ons aangename gezelschap nog even buiten beschouwing. Goed  voor de saamhorigheid zal ik maar zeggen. Nou oma houdt op met preken. dit was een persoonlijke impressie van de Conventie RED HAT in Zwolle. Ieder ander mag er anders over denken.
Tot 6 mei Rood-paarse groet Lady Luce. 

zie de foto's op onderstaande site:

 

http://www.ruilof-images.nl/redhat/